پازیتیو اولین کلینیک تخصصی رژیم درمانی سندروم روده تحریک پذیر

سندروم روده تحریک پذیر (IBS) چیست؟

گاهی اوقات، در عین سالم بودن ساختار و عمکرد دستگاه گوارش، در بعضی افراد علائمی همچون اسهال، یبوست، نفخ و درد شکمی ایجاد می شود. این علائم معمولا به عنوان سندروم روده تحریک پذیر (Irritable bowel syndrome:IBS) تعریف می شود.
بسیاری از افرادی که مبتلا به IBS هستند، حتی از مشکل خود خبر ندارند؛ چرا که نوع، شدت و الگوی علائم IBS در هر فردی متفاوت است و اغلب جدی گرفته نمی شود. تقریبا 15% جمعیت (1 نفر از هر 7 نفر) را تحت تاثیر قرار می دهد.
تا به امروز درمان قطعی برای IBS پیدا نشده است، اما خوشبختانه تغییرات رژیمی و رژیم low-FODMAP به طور چشمگیری می تواند سبب بهبود علائم افراد مبتلا به IBS شود.

در مجله پازیتیو یک مطلب کامل در مورد سندروم روده تحریک پذیر نوشته‌ایم.

علائم سندروم روده تحریک پذیر چیست؟

علائم اصلی IBS شامل طیف وسیعی از مشکلات گوارشی است از جمله:

  • اسهال
  • یبوست
  • نفخ
  • دلدرد 

اما علائم دیگری که کمتر شایع هستند نیز وجود دارند مثل:

  • دفع موکوز از طریق مدفوع
  • احساس خستگی
  • دفع زیاد گاز
  • صدای شکم

تشخیص سندروم روده تحریک پذیر

تشخیص IBS اصلا آسان نیست. زیرا علائم اصلی آن یعنی اسهال/ یبوست و نفخ و دل‌درد در بسیاری از مشکلات گوارشی دیگر نیز وجود دارند.

 

از پرسشنامه زیر می توانید برای بررسی اولیه استفاده کنید.

درخواست مشاوره با متخصصین  IBS پازیتیو

علت ایجاد سندروم روده تحریک پذیر

علت ایجاد IBS کاملا مشخص نیست. زیرا IBS یک اختلال عملکردی است و نه ساختاری. یعنی در IBS ساختار بدن طبیعی است و تنها عملکرد روده مشکل دارد. 

علت سندروم روده تحریک پذیر

عوامل موثر در سندروم روده تحریک پذیر

تغذیه و سندروم روده تحریک پذیر

تغذیه بیشترین تاثیر را در بهبود یا تشدید علائم IBS دارد و در عین حال، هیچ دو فرد مبتلا به IBS را نمی‌توانید پیدا کنید که میزان تحملشان به غذاهای مختلف یکی باشد.

متخصصان تغذیه پازیتیو الگوی غذایی هر فردی را به طور جداگانه بررسی کرده و برنامه غذایی را به طور شخصی سازی شده تنظیم می کنند؛ مثلا ممکن است افزایش فیبر برای یک فرد مبتلا به IBS مفید باشد، در صورتی که برای دیگری، کاهش فیبر مصرفی توصیه شود.

استرس و سندروم روده تحریک پذیر

اختلال در عملکرد اعصاب روده یکی از علل IBS است. پس طبیعتا استرس‌های روحی علائم را بدتر می‌کنند.

 

هورمون ها و سندروم روده تحریک پذیر

این عامل کم اهمیت‌تر از دو مورد قبلیست. با این حال بعضی تغییرات هورمونی مثل عادات ماهیانه خانم‌ها علائم را تشدید می‌کند.

رژیم غذایی low-fodmap

مطالعات نشان می‌دهد رژیم غذایی low-fodmap در کنترل علائم در بیشتر از ۷۰٪ مبتلایان بسیار موثر است.

در این رژیم غذایی، گروهی از کربوهیدرات‌ها به نام FODMAP که علت ایجاد علائم هستند، با برنامه‌ای مشخص حذف می‌شوند. سپس طبق نظر متخصص تغذیه دوباره این ترکیبات به رژیم غذایی اضافه می‌شوند.

متخصصین پازیتیو دور‌های تخصصی رژیم low-fodmap انگلستان را گذرانده‌اند و در صورت لزوم این رژیم غذایی را برای بهبود شما تجویز می‌کنند.

همانطور که در مطلب سندروم روده تحریک پذیر و کاهش وزن گفتیم، خیلی وقت‌ها افراد شروع به حذف افراطی مواد غذایی مختلف می‌کنند. در حالی که برای کنترل IBS چنین کاری لازم نیست. 

متخصصین تغذیه پازیتیو به شما کمک می‌کنند تا رژیم غذایی مناسب خود را بشناسید و بدون نیاز به رژیم غذایی سخت و محدود، IBS را کنترل کنید.

مراحل دریافت رژیم غذایی IBS از پازیتیو

booking

رزرو وقت مشاوره و جلسه آنلاین با متخصص تغذیه پازیتیو

follow-up

پیگیری و شناسایی مواد غذایی تشدید کننده IBS

plan

طراحی برنامه غذایی اختصاصی طبق مواد غذایی شناسایی شده

low-fodmap

شروع دوره رژیم

low-FODMAP

در صورت نیاز

درخواست مشاوره با متخصصین  IBS پازیتیو

سوالات متداول:
روش دریافت برنامه غذایی از پازیتیو چطور است؟

ابتدا از اینجا یک زمان مشاوره رزرو کنید و در ساعت مشخص شده با متخصص پازیتیو صحبت کنید.

روش ارتباط با متخصص چگونه است؟

در زمان مشخص شده، می‌توانید به صورت صوتی یا تماس تصویری با متخصص صحبت کنید.

مدت زمان مشاوره چقدر است؟

مدت زمان مشاوره ۴۰ دقیقه است.

آیا در طول دوره پشتیبانی دریافت می‌کنم؟

بله، رژیم غذایی مخصوص IBS بدون پیگیری و پشتیبانی معنایی ندارد. زیرا یک برنامه غذایی ویژه و ثابت برای همه افراد وجود ندارد.

چقدر طول می‌کشد رژیم غذاییم آماده شود؟

حدودا 48 ساعت بعد از اتمام مشاوره. زیرا برنامه غذاییتان توسط نرم افزار یا ربات آماده نمی‌شود بلکه هر برنامه را متخصصین برای خودتان آماده می‌کنند.

طول دوره IBS چقدر است؟

بسته به هر فرد متفاوت است و ممکن است علائمتان در یک دوره یک ماهه کنترل شود و یا ممکن است شما به یک دوره کامل رژیم low-fodmap نیاز داشته باشید که حدودا ۶ ماه طول می‌کشد.

تا چه زمانی باید رژیم low-FODMAP را ادامه دهم؟

معمولا 4 تا 8 هفته طول می کشد تا میزان پاسخ دهی بدن شما به رژیم low-FODMAP مشخص شود. پس از این مدت که محدودیت کامل FODMAPها اعمال می شود، متخصص تغذیه شروع به واردکردن یکسری موادغذایی به رژیمتان می کند (مرحله دوم) تا تحمل شما به موادغذایی مختلف مشخص گردد؛ زیرا حد آستانه افراد مختلف نسبت به FODMAP ها متفاوت است.

معرفی موادغذایی جدید و بررسی علائم به وجود آمده، به طور مرتب انجام می شود تا درنهایت به یک رژیم شخصی سازی شده برسید. این مرحله برای ادامه رعایت رژیم غذایی شما در آینده اهمیت زیادی دارد.
برای بیشتر افراد مبتلا به IBS، محدودیت شدید رژیم غذایی به مدت طولانی باقی نمی ماند، البته به شرطی که طبق راهنمایی ها و پیشنهادات متخصص تغذیه پیش بروید!