درمان سندروم روده تحریک پذیر با روغن نعناع

mint-ibs

استفاده از نعناع و محصولات آن در درمان مشکلات گوارشی، قدمت هزاران ساله دارد. اما از حدود ۲۰۰ سال پیش پزشکان به خاصیت درمانی نعناع توجه بیشتری نشان دادند. سندروم روده تحریک پذیر هم یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است. تحقیقات نشان داده‌اند روغن نعناع در درمان علائم سندروم روده تحریک پذیر مفید است.

قبل از شروع بحث، ذکر یک نکته ضروریست؛ روغن نعناع با عرق نعناع متفاوت است. هر چند خواص آن‌ها مشابه است اما روغن نعناع بسیار قوی‌تر و غلیظ تر است.

mint-oil

تاثیر نعناع بر دستگاه گوارش

عمده خواص نعناع به یکی از ترکیبات آن یعنی منتول مربوط است. منتول بر عضلات دستگاه گوارش خاصیت شل کنندگی دارد. این خاصیت ضد اسپاسمی نعناع می‌تواند در درمان علائم سندروم روده تحریک پذیر مثل نفخ بسیار مفید باشد.

اما همه خواص نعناع به مقابله با نفخ خلاصه نمی‌شود. یکی از دلایل سندروم روده تحریک پذیر حساسیت بیشتری نسبت به حالت طبیعی دارند. این افزایش حساسیت به شکل درد ظاهر می‌شود. در مطالعات اخیر مشخص شده نعناع با اثر بر یکسری کانال‌ها در روده باعث کاهش درد می‌شود.

mint-stomachach

نحوه مصرف روغن نعناع

روغن نعناع به شکل‌های مختلفی موجود است. اما بهترین روش مصرف، استفاده از کپسول روغن نعناع است. شما می‌توانید این کپسول‌ها را به راحتی از داروخانه‌ها تهیه کنید.

مقدار مصرف روغن نعناع بستگی به وزن هر کپسول دارد و این مقدار عموما یک عدد، ۳ بار در روز است.

بهترین زمان مصرف هم معمولا ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا است.

چه کسانی نعناع مصرف نکنند؟

با اینکه روغن نعناع یک محصول طبیعی است اما این به معنی نیست که هیچ عوارضی ندارد. پس در شرایطی که در ادامه اشاره می‌کنیم احتیاط کنید:

سوزش سر دل

همانطور که گفتیم نعناع خاصیت شل کنندگی عضلات دستگاه گوارش را دارد. بنابراین مصرف آن می‌تواند باعث شل شدن دریچه بین معده و مری هم شود. قبلا در یک مطلب توضیح داده‌ایم که شل شدن این دریچه باعث برگشت ترکیبات از معده به مری و بروز ریفلاکس می‌شود. پس اگر شما دارای مشکل سوزش سر دل یا ریفلاکس هستید بهتر است از نعناع و محصولاتش استفاده نکنید.
این موضوع از این جهت اهمیت دارد که خیلی‌ها درد ناشی از اسپاسم روده که در سندروم روده تحریک پذیر دیده می‌شود را با سوزش سر درل اشتباه می‌گیرند. مصرف نعناع در اولی بسیار مفید است اما در مورد دوم نه تنها مفید نیست بلکه باعث بدتر شدن علائم می‌شود.

بیماری‌ها و شکلات دیگر

در بعضی دیگر از موارد نیز از روغن نعناع استفاده نکنید:

  • آلرژی به نعناع
  • سنگ کیسه صفرا و یا مشکلات کبدی
  • بدتر شدن علائم با مصرف روغن نعناع
  • حالت تهوع و استفراغ

بارداری

اثر مصرف روغن نعناع در دوران بارداری هنوز به طور کامل مشخص نشده است. بنابراین توصیه می‌شود بدون مشورت با پزشک از مصرف آن خودداری کنید.

کودکان

در مورد کودکان، مخصوصا کوچکتر از ۱۲ سال نیز ایمنی این محصول مشخص نیست. پس بهتر است قبل از آن با پزشک مشورت کنید.

بهترین شکل مصرف

همانطور که گفته شد ما می‌خواهیم روغن نعناع تنها بر روده‌مان اثر بگذارد، و نه بر دریچه بین معده و مری. به همین دلیل شرکت‌های دارویی شروع به ساخت نوعی کپسول روغن نعناع با پوششی خاص (Enteric-coated) کرده‌اند. این پوشش تنها در روده باز می‌شود و مری و معده از اثرات مضر آن مصون می‌مانند.

بنابراین بهتر است برای بهترین اثر از انواع کپسول روغن نعناع با پوشش روده‌ای (Enteric-coated) استفاده کنید.

بنا به دلایل مختلفی از کپسول‌های Enteric-coated استفاده می‌شود: اثربعضی از داروها در معده از بین می‌رود. بعضی دیگر از داروها اثرات منفی بر معده می‌گذارند. بنابراین لازم است بی آنکه حل شوند از معده عبور کنند.

تداخل دارویی

همانطور که گفتیم بهترین شکل مصرف روغن نعناع، شکل پوشش روده‌ای (Enteric-coated) است. اما این نوع با داروهای ضد اسید معده مثل فاموتیدین و امپرازول تداخل دارد و باید با ۲ ساعت فاصله مصرف شود. زیرا این داروها باعث می‌شوند کپسول روغن نعناع در معده باز شود و خاصیت آن از بین برود.

سخن پایانی

خواص نعناع بر دستگاه گوارش به حدی شناخته شده است که قدمتی تاریخی دارد. با این حال صرفا به این بهانه که نعناع یک ترکیب گیاهی و طبیعیست نباید از عوارض آن غافل شد. پس اگر مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستید زیر نظر متخصص تغذیه یا پزشک مصرف کنید.

در صورتی که می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد سندروم روده تحریک پذیر بدست آورید، این مطلب را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *